Güldali Forum Ana Sayfa Güldali
Ebru; Renk ve Işığın Sudaki Dansı
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

KİTRE HAZIRLAMA

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Güldali Forum Ana Sayfa -> Kitre
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
bekir özsu
Site Admin
Site Admin


Kayıt: 09 Şub 2009
Mesajlar: 52

MesajTarih: Çrş Mar 25, 2009 4:19 pm    Mesaj konusu: KİTRE HAZIRLAMA Alıntıyla Cevap Gönder

Öncelikle taze kitre bulmaya çalışın. İki yıllıkta olabilir ama daha eski olunca kitrenin beklediğimiz bazı özellikleri kayboluyor.
25 gr kitreyi bir kaba koyun kova veya leğen, üzerine 1 kğ su koyun. Bu işlemi akşam saat
8 de yaptığımızı varsayalım. Sabah saat sekiz de baktığında suyu emmiş ve denizanasına benzer bir hal aldığını göreceksin. Bunu elinle ez ve üzerine 1,5 kğ su koy iyice elinle karıştır ve bırak. Akşam 8 de geldiğinde o suyu da emdiğini göreceksin. Görünüşü pelte gibidir. 1,5 kğ daha su koy ister elinle ister büyük bir plastik kaşık ile iyice karıştır. Su 4 kğ oldu. Benim bu durumda yaptığım ama tavsiye edilmeyen bir yöntem var. İçinde blendırı gezdiriyorum. Yalnız blendırı suyun içinde çalıştır köpük yapmasın. Bundan sonra 12 veya 24 saat içinde son 1 kğ suyu koy ve kaşıkla karıştır.
5 kğ suyu koyduk ve bu işlem 2-2,5 günde bitti ama bu kitre hemen kullanılmaz. Burada biraz beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme aylara göre farklılık gösterir. Beklediği yerin sıcaklığına göre farklılık gösterir. Soğuk havalarda uzar, sıcak havalarda kısalır bu süre. Sabunlu su gibi olan görüntü yavaş, yavaş durulmaya ve berraklaşmaya başlar. Berraklaşmaya başlayınca kullanmanızı tavsiye ederim. Daha öncesinde kullanırsanız boyalarınız hep kumlu görünür. Zannedersiniz ki boyalarınız iyi ezilmemiş. Yanılırsınız.
Kitrenizi torbanızla en az 3 sefer süzün. Üşenmezseniz 7 ye kadar çıkın. Faydası olur. Süzerken torbanın içinde oluşan köpükleri sıkmayın torbada kalsın. Bir kağıt kapatıp 10 dakika kadar bekleyin. Yüzeyde oluşan köpükler ve suyun içinden gelen köpükler kesilsin. Sonra hep söylendiği gibi suya bir damla boya damlatın. Bunun çapı en fazla 5 cm kadar olsun. Tığ ile yürek veya kalp dediğimiz hatip desenini yapın. Boya tığdan kurtulduktan sonra ileri doğrumu hareket etti, yerinde mi kaldı, yoksa gerimi geldi.
Hafifçe ileri doğru gittiyse mesele yok. Yerinde kaldıysa veya geri geldiyse suyu az demektir. Önce yarım kilo olmazsa bir yarım kilo daha su ekleyin. Kitreye su koyarken %10 u geçmemeye çalışın. Yani 5 kğ kitre yarım kğ su. 3 kğ kitre 300 gr su. Su koyduktan sonra süzmenizi tavsiye ederim. Suyu daha çabuk alıyor. Teknenin içinde her yana homojen dağılması biraz zaman alıyor.
Aradığımız kıvamı bulduysak eğer bununla her şey yapabiliriz. Yanlız çalışmaya başlayınca yine koyulaşma olur bunu hep takip edin.
Şimdi bu kıvamı çiçek için nasıl kullanacağız. Çiçek yaparken etken sadece kitre değildir. Diğer etkenleri de göz önünde bulunduralım. Zemin için bir hafif ebru yaptık diyelim. Çiçeğin sapı için yeşili damlattığımızda bu oluşan daire bir yere kadar açılıp tekrar içeriye doğru küçülmeli. Kitreniz çok koyu ise boya gittiği yerde kalır geriye gelmez. Kitre onu tutar. Sonra renk soluk çıkar. Dairenin mutlak küçülmesi gerekir. Bu küçülme % 25 ten fazla olmamalı. Olursa boya kumlanır ve çatlar veya kağıttan akar. Damlattığınız yeşil örneğin 5 cm çapında açıldı ama geri gelmiyor. Kitrede koyu değil. O zaman zemine biraz neftli serpme yapın boya içeri doğru hareket etmeye başlayacaktır. Diğer renkli boyalarınızı da bu şekilde ayarlayın. Örneğin lale yapacaksanız yeşil ile kırmızıyı. Papatya için beyazı. Sonra bu ayarladığınız renklere dokunmayın. O gece o ayarda dursunlar. Attığınız zemini kontrol edin. İlk attığınız zemine göre ayarladığınız yeşil kırmızı ikinci çalışmanızda az açılabilir. Az açıldı diye içine öd koymayın. Zemini zayıflatın. Yani bir kenarından peçete, gazete veya tuvalet kâğıdı ile biraz boya alın zemin rahatlasın renkleriniz rahat açılsın. Bu konuya dikkat edin.
Kitrenin bu kıvamı aşağı yukarı her çeşit ebru için kullanılabilir. Yalnız bülbülyuvası ve taraklı çalışırken teknede 2 cm kadar yükseklikte yani 3 kğ kadar su olsun. Su yüksek olursa tarağı çekerken ve bülbülyuvasının spirallerini oluştururken su hareket alır estetiğe zarar verir. Gelgit yaparken yüksek olmasında fayda vardır. Boya rahat uzar. Battalı da yüksek suda çalışın. Su azaldıkça direnç göstermeye başlar. Renkler arasında beyazlıklar fazla kalır.
Bunlar benim deneme yanılma yöntemiyle bulduğum şeyler. Bir başkası yanlış diyebilir. Bu onun çalışma tarzıdır. Bu benim tarzım. Sakın karamsarlığa düşmeyin. Bu detayları ve daha fazlasını sizlerde çalışmalarınızda takip edin araştırın. Çünkü ebru çok büyük bir deryadır.

Bekir Özsu
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
LeyL
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: 14 Mar 2009
Mesajlar: 7

MesajTarih: Pts Mar 30, 2009 10:31 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Teşekkür ederim gerçekten ayrıntılı, gayet açıklayıcı bir şekilde anlatmışsınız..
Allah razı olsun, inşaAllah bunlara dikkat ederek tekrardan deneyeceğim..

Fakat benim sorularım bununla kalsa iyi;
açtığım konuda da belirttiğim gibi, boyada kullanılan su ve öd miktarınıda öğrenmem lazım..
bu konuda da beni ve bilmeyen arkadaşları aydınlatırsanız çok memnun kalırım..
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
KaMeR
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: 18 Ksm 2009
Mesajlar: 3

MesajTarih: Prş Ksm 19, 2009 10:49 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

biz deniz kadayıfı kullanıyoruz hazırlanısını tam bılmıyorum.. galiba daha cabuk oluyor..ama ebru en basından beri sabır istiyor =)
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
green
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: 17 Ksm 2009
Mesajlar: 11

MesajTarih: Prş Arl 10, 2009 6:36 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

merhabalar.ilk kitremi hazırlıcam fakat bende yaprak şeklinde kitre ile bide kurumuş ot şeklinde deniz kadayıfı var.bir arkadaşıma ısmarlamıştım deniz kadayıfını onada böyle bi deniz kadayıfı vermişler.deniz kadayıfını değiştirerk toz olanını almak istedim fakat değiştirmediler dolayısıyla buda benim elimde kaldı.şimdi ben hangisini kullanayım? tavsiyeleriniz nelerdir?
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
bekir özsu
Site Admin
Site Admin


Kayıt: 09 Şub 2009
Mesajlar: 52

MesajTarih: Cum Arl 11, 2009 6:23 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

sevgili kardeşim;
sana yosunu ezilmemiş olarak vermişler. bu kullanılan bir malzeme değil ama; sen bundan 70 gr ayır. bunu bir şekilde öğüt. malzemenin nasıl olduğunu bilmiyorum. sonra kerajini hazırlar gibi hazırla. yanlız malzemeden elinde fazla varsa bana gönderebilirsen sevinirim. nasıl olduğunu merak ediyorum. onun içinde bir yol bulabiliriz belki.
bekir özsu
emirsultan mahallesi sokak 190 no-3
karacabey / bursa
0,537,7865320


En son bekir özsu tarafından Pzr Ekm 07, 2012 5:54 pm tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder
green
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: 17 Ksm 2009
Mesajlar: 11

MesajTarih: Pts Arl 14, 2009 1:23 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

tabiki hocam neden olmasın.gönderirim en yakın zaman da inşllah.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    Güldali Forum Ana Sayfa -> Kitre Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com